Okmányok átírása
2017. január 12. írta: WeddingWay

Okmányok átírása

Esküvő utáni ügyintézés

Először is nagyon boldog, szeretetben és vidámságban gazdag  új évet szeretnék kívánni Mindenkinek! Remélem kellemesen teltek az ünnepek is, sokat pihentetek, hogy aztán újult erővel kezdjétek a 2017-et!

A mai téma nem lesz más, mint a boldogító igen kimondása utáni névváltoztatás, vagyis az okmányok átírása. Manapság rengetegféle variáció létezhet arra, hogyan kívánja az ifjú feleség felvenni férje nevét, vagy akár a férj is változtathat rajta (de ez a ritkábbik eset); a legelterjedtebb mégis talán az, amikor a férj és a feleség családnevét kötőjellel kapcsolják össze. Nálam is erre esett a választás. 

photo-1.jpg

Az anyakönyvbe vezetett névváltozás után érdemes minél hamarabb intézni (elvileg 8 napon belül) a személyi igazolvány cseréjét, de ha 1 hónap múlva kerül sor erre, akkor sincs probléma, csak figyeljünk mindenképp arra, hogy ha nászútra készülünk, akkor még a régi okmányokkal utazzunk, vagy ha van idő, akkor gyorsan intézkedjünk a cseréről. Szeptemberi esküvőnk után én októberben jutottam el a kormányablakba (tehát pontosan 1 hónappal az esküvő után) és reméltem, hogy nem veszi el sok időmet. Természetesen aznap a 8 ablakból, 2 működött és a 2 ablakból 1 hölgy intézett több dolgot is egyszerre, így kivárva a soromat, azért örültem, hogy nem kell több helyre is várakoznom, mert a személyi után következett a lakcímkártya, majd az útlevél (ugyanannál az ablaknál), végül pedig a TAJ kártya. Itt van lehetőség egyébként a jogosítvány és a forgalmi engedély cseréjére is. Ezek az iratok ingyenesen cserélhetőek, sőt az útlevéllel nagyon jól jártam, mert idén járt volna le, viszont így meghosszabbították 5 évre díjmentesen. A személyi és az útlevél viszonylag hamar elkészült – 1 hét alatt a kettő – amiért vissza kellett mennem az okmányirodába, de egyébként postai úton is kérhető. Fontos tudni, hogy a házassági anyakönyvi kivonatot minden alkalommal vigyétek magatokkal, mert nálam mindig megnézték illetve ne felejtsétek, hogy az új nevetekkel írjátok alá a kitöltendő dokumentumokat! ;)

Miután kézhez kaptam az új irataimat, besétáltam a bankba és ott is kértem adataim frissítését, a bankkártyát pedig még a régi nevemmel használhatom, úgyis hamarosan lejár, és akkor kell majd igényelni újat az új nevemmel. Még ugyanezen a napon elintézem az adókártyámat is, ennek cseréjét a kerületi APEH ügyfélszolgálati irodájában tettem meg, ahol szerencsére elég hamar sorra kerültem és egy adatlap kitöltése után csak annyit mondtak, hogy a kártyára sokat kell várni és egyszer csak érkezik majd a címemre, ajánlás nélkül. Nos, ez valóban így is történt, október elején jártam ott és december végén várt a postaládámban a vadonatúj plasztik adóigazolványom. :)

A változás bejelentést továbbá a közműszolgáltatóknál is meg kell tenni különböző nyomtatványok kitöltésével, hogy az új nevetekre érkezzenek a számlák, csekkek. Valamint a munkahelyen is fontos bejelenteni a névváltozást, hogy ne legyen később ebből gond, főleg, ha elhagyod a családneved és a férjedét veszed fel. Valamint, ha van SZÉP kártyátok, akkor azt sem árt kicseréltetni, hiszen az új személyi igazolvánnyal együtt lesz érvényes, viszont ennek sajnos díja is van és körülbelül 3-4 hét alatt kapod kézhez.

Remélem sikerült hasznos információkkal ellátni Titeket a névváltozás utáni ügyintézésről, hogy felkészülten érkezzetek a hivatalokba!

Hamarosan jövünk sok újdonsággal! ;)

Addig is szép napokat!

Anita

 www.weddingway.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://weddingway.blog.hu/api/trackback/id/tr112121645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása